expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Auto nestartujte: jaké jsou příčiny, kde je problém a co s tím?


Stojíte před autem, které nechce startovat a ptáte se, co se děje? Problémy se startováním mohou být frustrující a to právě proto, že za nimi umí být mnoho příčin, od vybité baterie po závažnější mechanické problémy. Právě proto se nyní zaměříme na to, jak identifikovat zdroj problému, jak jej řešit a co lze udělat v rámci prevence.



Vybitá autobaterie a její nabití či výměna

Vybitá autobaterie je běžným důvodem, proč auto odmítá startovat. Problém může nastat z důvodu dlouhého stání nebo extrémně nízkých teplot. Když auto nechce nastartovat a slyšet jen klikání, obvykle to bohužel znamená, že problém je právě tady.

K nabití autobaterie můžete použít nabíječku, která baterii postupně nabije, nebo ji můžete „oživit“ pomocí startovacích kabelů a jiného vozidla.

Pokud baterie rychle ztrácí náboj nebo nabíjení nepomáhá, pravděpodobně je třeba ji vyměnit. Při koupi nové baterie je klíčové zvolit typ doporučený výrobcem vozidla, abyste zajistili správné fungování a výkon. Dívejte se na kapacitu, ale i na startovací proud. Ideální je pořídit novou baterii se shodnými parametry staré.

Zkažené zapalovací nebo žhavící svíčky

Zapalovací svíčky v benzinových motorech zajišťují jiskření pro zapálení palivové směsi, zatímco žhavící svíčky v dieselových motorech předehřívají spalovací komoru. Obojí je klíčové pro efektivní startování, zejména za chladného počasí.

Když jsou tyto svíčky opotřebované či poškozené, může to způsobit problémy, ať už nepravidelný chod motoru , zvýšenou spotřebu nebo i potíže při startování.

Řešením je kontrola a případná výměna těchto svíček. U benzinových motorů je poměrně jednoduchá, u dieselových může být výměna žhavících svíček komplikovanější kvůli jejich obtížnějšímu přístupu. Pokud máte s takovou výměnou málo zkušeností nebo máte nějaké obavy, je vždy lepší obrátit se na odborníka a navštívit servis.

Špatný benzín nebo špatná nafta a co s tím

Použití nekvalitního benzínu či nafty může vážně ovlivnit výkon auta. Palivo nízké kvality může obsahovat nečistoty, které ucpávají palivový filtr a trysky. Tím se snižuje výkon, zvyšuje spotřeba a může to mít vliv i na chod motoru.

Při prvních problémech, jako jsou selhání motoru při zrychlení, nepravidelný chod motoru či problémy se startováním, byste měli okamžitě řešit palivo.

K vyřešení tohoto problému je třeba vyprázdnit palivovou nádrž a pečlivě ji vyčistit. Rovněž je třeba vyměnit palivový filtr a zvážit vyčištění nebo výměnu vstřikovacích trysek. Všechny tyto kroky vám pomohou odstranit nečistoty, ale neméně důležitá je i prevence, kde můžete kvalitu zlepšit aditivy do paliva .

Zkažený startér a jeho výměna

Zkažený startér je také častým důvodem, proč vaše auto nemusí startovat. Startér, který je zodpovědný za roztáčení motoru během startování, může selhat z několika příčin, včetně opotřebení jeho komponent nebo elektrických problémů.

Příznaky zkaženého startéru zahrnují klikání a jiné neobvyklé zvuky při pokusu o start, jakož i úplný nedostatek reakce motoru na otáčení klíčem zapalování.

Pokud jste se s tímto setkali, zřejmě bude třeba vyměnit startér. Výměna je komplexní a obvykle zahrnuje demontáž několika komponentů motoru, aby se k němu získal přístup. Vzhledem k náročnosti tohoto úkonu je lepší obrátit se na profesionálního automechanika, který může zajistit správnou diagnostiku a následné i odbornou výměnu.

Problém s alternátorem a jeho výměna

Tento problém může mít vážné důsledky pro elektrický systém, protože alternátor nabíjí baterii a napájí elektrické systémy během jízdy. Pokud alternátor selže, vede to k vybití baterie, takže auto nemusí startovat a může se vypnout i během jízdy.

Problémy s alternátorem se projeví slabším osvětlením, rozsvícením kontrolky nabíjení na palubní desce nebo neobvyklými zvuky z oblasti alternátoru.

Jeho výměna je poměrně komplikovaná a vyžaduje odpojení baterie, odstranění pohonu řemene a následně správné připojení nového alternátoru. Tak, jako v předchozím případě, i tento úkon by měl provést zkušený automechanik, aby se zajistila přesná diagnostika a správná instalace alternátoru a nedošlo k poškození jiných součástí.

Nedostatek AdBlue a jeho doplnění

Nedostatek AdBlue , chemického roztoku používaného ve většině nových naftových vozidlech, může vést ke snížení výkonu motoru a zvýšení emisí.

AdBlue pomáhá redukovat oxidy dusíku ve výfukových plynech a jeho nízká hladina může způsobit, že vozidlo omezí výkon nebo přejde do nouzového režimu, což v případě úplného vyčerpání nádrže na AdBlue znamená i znemožnění startování

Pokud k tomu přijde, je třeba močovinu co nejdříve doplnit. Samotný proces doplnění je velmi jednoduchý, obvykle se kapalina doplňuje přes speciální plnící otvor, který se nachází vedle palivové nádrže nebo v zavazadlovém prostoru. Samozřejmostí je použití certifikovaného AdBlue, ať už v plastovém balení nebo z tankovacího stojanu.

Problém s immobilizérem a jeho oprava

Jedním z posledním možných důvodů nenastartování vašeho auta může být i problém s immobilizérem. Jedná se o specifické bezpečnostní zařízení, které zabrání nastartování vozidla, pokud není rozpoznán správný klíč při jeho startování.

Pokud dojde k selhání systému, může to být způsobeno poškozeným klíčem, problémy s elektronikou nebo chybou v softwarové jednotce immobilizéru.

Při výskytu problémů je nejlepší obrátit se na odborný servis. Mechanik může provést diagnostiku, která zjistí příčinu problému a navrhne vhodné řešení, jako může být například výměna klíče, oprava elektroniky či aktualizace softwaru vozidla. Tyto opravy by měly být provedeny odborníky, protože zasahují do zabezpečovacího systému.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku